Voeding 

 

Ik geef mijn honden KVV ( Kant en klaar vers vlees) en Barf hieronder zal ik uitleggen wat dit in houd. De pups worden hier ook op groot gebracht. 

 

Wat is kvv?
Kvv staat voor kant en klaar vers vlees. Alle ingredienten die je hond, kat of fret nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepbevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.

 

Hoe werkt het?
1. Bewaar de kvv in de vriezer.
2. Verdeel de kvv in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag vantevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar voor veel honden/katten wel prettiger.

 

Een optimaal menu
Een optimaal menu bestaat uit

  • minimaal 4 diersoorten per maand
  • af en toe vette vis (ongeveer 1 keer per week is prima)
  • af en toe een eitje
  • een beetje groenten 
  • zo’n 10% pens

Termen op de verpakking
Er worden verschillende termen gebruikt door de fabrikanten, hier een korte uitleg.

Compleet
Als er ‘compleet’ in de naam van de voeding staat, is er een mix van voedingsstoffen toegevoegd (een premix) of zijn er analyses gedaan waaruit blijkt dat alle essentiële voedingsstoffen er in voldoende mate inzit. Helaas zijn er uitzonderingen en noemen sommige fabrikanten hun voeding compleet zonder dit te kunnen onderbouwen.

Enkelvoudig
Deze term wordt op verschillende manieren gebruikt. Soms betekent het dat er maar 1 diersoort inzit, je moet dan afwisselen tussen verschillende diersoorten om compleet te voeren. Soms betekent het dat het in zijn geheel niet compleet is, ook niet bij afwisseling van diersoorten, omdat niet alle vleesproducten (bot, orgaan, spiervlees) erin zitten.

Mix
Dit betekent dat er meerdere vleesproducten gemalen en gemixt zijn. Eigenlijk zijn alle kvv’s een mix. Het zegt niets over het wel of niet compleet zijn.
Waar kan je het kopen?

  • Dierenspeciaalzaken: in veel dierenspeciaalzaken zijn kvv-merken te koop. Er staat dan een aparte diepvries in de winkel voor kvv en soms zelfs botten met vlees of prooidieren. Het zijn meestal wel de wat duurdere merken, die niet perse goede merken zijn.
  • Supermarkt: in veel supermarkten kun je Rodi of Smuldier kopen. Dit zijn goedkope merken.
  • Speciale verkooppunten: veel kvv’s zijn alleen te koop bij speciale verkooppunten, dit zijn dierenwinkel en particulieren die vanuit huis kvv verkopen. Sommige verkooppunten bezorgen het vlees bij je thuis.

 

 

Barf

De term BARF is een afkorting die staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” of “Bones and Raw Food”. Het wordt de laatste jaren steeds populairder. In dit artikel leest u meer over de geschiedenis, achtergrond en voor- en nadelen van BARF.

Oorsprong van BARF

De oorsprong van deze stroming ligt rond 1930; holistisch dierenarts Juliette de Baïracli Levy adviseerde in haar handboeken om rauw vlees en botten aan honden te voeren (“The Complete Herbal Book for the Dog"(1950). Ian Billinghurst, een Australische dierenarts, wordt door velen als de grondlegger van de tegenwoordige BARF-stroming wordt gezien. Hij schreef het bekende boek “Feeding the adult dog. Give your dog a bone“ (1993).

Vlees en botten

De idee achter BARF is simpel; honden en katten zijn carnivoren. Hun gebit en spijsverteringsstelsel is van nature volledig toegerust om vlees en botten te eten. Er zijn verschillende manieren om een dier rauw vleesvoeding te geven:

  • Kant en klare vleesvoeders. Dit zijn commercieel verkrijgbare rauwe diepvriesvoeders. Deze voeders zijn geformuleerd als complete diervoeders en zouden alle benodigde voedingsstoffen moeten bevatten.
  • Zelf bereide rauw vleesdiëten. Enkele voorbeelden:

 

BARF volgens Ian Billlinghurst. Dit dieet bevat 60% rauw vlees, aangevuld met een variëteit aan ingrediënten die de hond (de wolf) in het wild ook zou eten, bijvoorbeeld: groene groenten, orgaanvlees, eieren en kleine hoeveelheden granen en peulvruchten.

BARF volgens de Australische dierenarts Tom Lonsdale gaat uit van de samenstelling van een prooidier. Er worden geen granen, groenten en zuivelproducten toegevoegd. Zo mogelijk streeft men naar het voeren van complete karkassen.

Aanvulling

Met rauw vlees en botten alleen is het dagelijks rantsoen voor de hond en de kat niet compleet. Het moet worden aangevuld met o.a. calcium, fosfor, vitamine B, C en D en omega- 3 en -6 vetzuren. In ons assortiment vindt u diverse voedingssupplementen van onder andere Canina en Cdvet die een hond die BARF voeding krijgt, nodig heeft.